Witamina K w zdrowych posiłkach
Zdrowie Helena Sosińska - 24-08-2020

Witamina K w zdrowych posiłkach

Nasz organizm potrzebuje wielu mikroelementów. Planując swoje zdrowe posiłki, koniecznie musimy uwzględniać dostarczanie poszczególnych składników m.in. witamin. Jedną z najważniejszych witamin jest witamina K. Warto wiedzieć, za co odpowiada i jak można ją dostarczyć do organizmu.

Czym jest witamina K?

Mianem tym określa się zbiór substancji o podobnej budowie i działaniu. Dla ułatwienia określa się je mianem „witaminy K”. Ten zbiór witamin rozpuszcza się w tłuszczach. Aż 90 procent przyjmowanej witaminy K wytwarzają rośliny – resztę produkują bakterie. Witamina K odpowiada m.in. za wspomaganie prawidłowego krzepnięcia krwi, zapobiega wapnieniu żył oraz chroni kości przed złamaniami. To właśnie po nią sięgają osoby z problemami takimi jak wapnienie żył i tętnic, osteoporoza, czy też zapalenie jelit. Jest ona również niezbędna przy kamieniach nerkowych, a także przy mukowiscydozie oraz raku trzustki i wątroby.

Witamina K w zdrowych posiłkach

Występowanie witaminy K

Sięgając po tę grupę witamin, koniecznie musimy wiedzieć, jakie produkty zapewnią nam najlepszą jej dawkę. Jak powiedziano wcześniej, źródłem są rośliny:

  • Szpinak,
  • Zielony groszek,
  • Szparagi,
  • Brukselka,
  • Marchew
  • Ogórek
  • Sałata rzymska
  • Kapusta włoska
  • Brokuły

Witamina ta jest dość odporna na gotowanie i przetwarzanie. Jednak niewiele zostaje jej w sokach warzywnych i owocowych. Zawartość witaminy K zwiększa fermentacja. Dotyczy to również produktów z soi i niektórych serów. Warto używać również zewnętrzne liście kapusty i sałaty, gdyż to w nich gromadzi się najwięcej witaminy K. Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc produkty pozbawione wody (zagęszczone) mają jej więcej niż świeże.

Niedobór i nadmiar witaminy K

W przypadku niedoboru tej witaminy mogą występować silne krwawienia z nosa, dziąseł, a nawet miesiączkowe. Kości będą bardziej łamliwe, żyły będą ulegały wapnieniu, a na skórze pojawiać się będzie więcej siniaków.

Co do zasady nadmiar witaminy K nie prowadzi do pojawienia się skutków ubocznych. Wyjątkiem jest witamina K3, która w nadmiarze może spowodować uszkodzenie komórek, przede wszystkim budujących nerki i wątrobę oraz stres oksydacyjny.