Powiedzenie, mówiące o tym, że „jesteśmy, tym, co jemy” jest jak najbardziej uzasadnione, ponieważ to, co spożywamy ma wpływ na to jak wyglądamy. Warto wiedzieć z czego lepiej zrezygnować, a co włączyć do własnej diety, by cieszyć się zdrowym i promiennym wyglądem?
Twarz mówi o nas wszystko
Patrząc na twarz danej osoby można wiele z niej wyczytać. Choćby to czy ma podkrążone oczy, obrzęki, zaczerwienienia, wypryski, a nawet zmarszczki. Bardzo często na te objawy ma wpływ nasza dieta. Warto znać charakterystyczne objawy, jakie mogą towarzyszyć różnym niedoborom, a nawet chorobom. Być może choroby skórne często są nimi spowodowane.
Zbytnia ilość cukru w diecie
Wydaje się nam, że rzadko spożywamy cukier. Warto pamiętać, że nie znajduje się on tylko i wyłącznie w słodyczach. Obecny jest także innych produktach. Zbyt duże jego spożywanie negatywnie odbija się na wyglądzie naszej skóry. Taka twarz wygląda dużo starzej, ponieważ szybciej następuje proces eliminowania włókien kolagenowych. Zmiany te są najbardziej widoczne na czole i pod oczami. Towarzyszą temu często wypryski. Stąd należy kontrolować spożycie cukru.
Za duże dawki alkoholu
Podobnie jak z cukrem, nadmiar alkoholu szkodzi. Osoby, spożywające go w zbyt dużej ilości cechują się podkrążonymi, opuchniętymi oczami i towarzyszą im często wypieki. Na skutek obecności alkoholu, skóra staje przesuszona, pozbawiona blasku, a oczy są delikatnie zaczerwienione.
Nadmiar nabiału
Nabiał jest zaliczany do grupy produktów wysokoprzetworzonych. Często to on wywołuje różne reakcje alergiczne, które pojawiać się mogą na skórze. Twarz osoby, która spożywa za dużo nabiału prezentuje obrzęk na powiekach i pod oczami, wypryski na brodzie i białe grudki, zmęczoną i siną cerę oraz nadmierną wydzieliną z nosa.
Nietolerancja glutenu
W ostatnich czasach gluten stał się bardzo alergizujący. Osoby, które go nie tolerują mają opuchniętą skórę, głównie w okolicach policzków i oczów. Podobne objawy występują o osób, zmagających się z celiakią.