Łosoś to jedna z najbardziej lubianych ryb. Doskonale nadaje się do jedzenia na ciepło i zimno oraz stanowi bazę, na której możemy zrealizować wiele smakowitych i oryginalnych potraw. Jedną z nich jest łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim – danie, które pozwoli połączyć znakomity smak oraz cenne właściwości zdrowotne zawarte w świeżej rybie i szpinaku. Jest to znane i lubiane połączenie, które warto wypróbować we własnej kuchni.
Dlaczego warto jeść łososia i regularnie sięgać po szpinak?
Łosoś jest delikatną w smaku rybą, która dosłownie rozpływa się w ustach. Brak ości oraz subtelny smak sprawiają, że jest to jeden z najbardziej lubianych gatunków ryb przez dzieci. Oprócz znakomitego smaku, łosoś posiada także wiele cennych właściwości zdrowotnych, dla których warto spożywać go regularnie. Zawdzięcza to przede wszystkim wysokiej zawartości wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają w utrzymaniu doskonałej kondycji organizmu. Kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na nasz mózg, wspomagają pamięć i procesy myślowe oraz poprawiają nasze samopoczucie. Wywierają także pozytywny wpływ na serce i układ krążenia.
Szpinak z kolei nie bez powodu uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Jest on bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników, wśród których warto wymienić m. in. magnez, fosfor, potas oraz witaminy A, C i E, które chronią przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników. Szpinak jest także bogatym źródłem kwasu foliowego, który powinien być obecny w diecie kobiet planujących macierzyństwo, oczekujących dziecka oraz karmiących piersią. Zielone liście szpinaku posiadają ponadto udowodnioną naukowo zdolność do obrony przez nowotworami oraz wspomagają procesy trawienne.
Łosoś ze szpinakiem w cieśnie francuskim – przepis
Zalety łososia z cennymi właściwościami zdrowotnymi szpinaku w smakowity sposób łączy łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim – oryginalne i proste w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się na obiad, kolację lub zdrowe i pożywne śniadanie na weekend dla całej rodziny. Aby je przygotować musimy zaopatrzyć się w następujące składniki: 500 g filetu z łososia, 250 g liści szpinaku, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 3 niewielkie arkusze ciasta francuskiego, 100 g serka kremowego i 1 jajko. Warto mieć pod ręką także dodatki – sól, pieprz i oliwę z oliwek.
W pierwszej kolejności kroimy cebulę w tzw. piórka, a czosnek siekamy w drobną kostkę. Myjemy liście szpinaku i osuszamy je z nadmiaru wody. Podsmażamy cebulę ze szpinakiem na oliwie z oliwek aż liście się skurczą, a cebula delikatnie zarumieni. Po przestygnięciu masy dodajemy do niej serek kremowy i dokładnie mieszamy całość.
Kroimy filet z łososia na 3 kawałki i posypujemy go solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku ciasta francuskiego kładziemy porcję szpinaku i plaster łososia. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w paski, które następnie zakładamy na niego naprzemiennie tworząc warkocz. Gotowy łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim smarujemy po wierzchu roztrzepanym widelcem jajkiem i zapiekamy przez ok. 25 min. aż ciasto delikatnie się zarumieni.