Witamina C jest bardzo ważna dla naszego organizmu, ponieważ jest niezbędna dla prawidłowego działania i jest aktywną częścią wielu jego działań. Wzmacnia funkcje sercowo-naczyniowe i pomaga w utrzymaniu jego funkcji. Ponadto ten przeciwutleniacz skutecznie działa na wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i uszkodzenia skóry.
Właściwości witaminy C
Witamina C, nazywana także kwasem askorbinowym, jest należy do klasy witamin, które mogą być rozpuszczona w wodzie. Witamina C wpływa na nasze komórki na kilka sposobów, ale przede wszystkim pomaga zwiększyć odporność w okresie jesienno-zimowym. Chroni organizm przed negatywnymi skutkami wolnych rodników tlenowych i jest to ważne dla zapobiegania wielu chorób. Witamina C uczestniczy w licznych reakcjach biochemicznych, w tym w metabolizmie aminokwasów i wytwarzaniu hormonów. Witamina C pomaga również w regeneracji skóry i przyspiesza gojenie się ran. W przeszłości braki witamin były szczególnie poważne u marynarzy w wyniku niedostępności świeżych owoców lub warzyw. W ciągu ostatnich kilku lat braki występowały głównie u młodych, alkoholików lub palących.
Zapotrzebowanie na witaminę C
Dawki witaminy C różnią się w zależności od wieku, płci, ogólnego stanu zdrowia, stylu życia, przewlekłej choroby lub narażenia na stres. Większe zapotrzebowanie występuje wśród palaczy, w napiętych sytuacjach matek w ciąży i kobiet karmiących piersią. U palaczy kwas askorbinowy jest wymagany częściej niż u osób starszych. Jest większy wśród sportowców i tych, którzy ciężko pracują i regularnie trenują.
Źródła witaminy C
Uzyskanie wystarczającej ilości witaminy C w żywności może dostarczyć niezbędnej jej, a jest wiele bogatych jej źródeł. Pietruszka, papryka acarulea, dzikie czerwone porzeczki, czarne porzeczki, kiwi. Wśród 100 gramów czarnej porzeczki, witamina C zawiera około 180 mg. Prawie wszystkie papryki mają kwas askorbinowy, w sumie około 160 kalorii na porcję i pomarańcze są około 450 kalorii. Racjonalność i odżywcza zawartość żywności ma zasadnicze znaczenie dla dostarczania tej witaminy. Jednak powinniśmy mieć świadomość, że te substancje są niezwykle niestabilne.
Witamina C, jak widać, jest dostępna z warzyw i owoców, ale kwas askorbinowy istnieje również w produktach ziołowych i w mięsie czy rybach. Warzywa i owoce przetworzone, w tym dżemy lub owoce konserwowe mają mniejszą zawartość witaminy C niż ich surowe odpowiedniki. Witamina C ma wysoki stopień wrażliwości i szybko ulega degradacji ze względu na czynniki zewnętrzne. Na przykład ogrzewanie i pieczenie może zniszczyć aż 50 - 80 procent - 80% tej witaminy.