Sposoby na utrzymanie odporności
Zdrowie Piotr Tymczak - 19-05-2021

Sposoby na utrzymanie odporności

Utrzymywanie odporności na wysokim poziomie powinno być priorytetem dla każdego człowieka. Ma to szczególnie ważne znaczenie w okresie przesilenia wiosennego i jesiennego, kiedy organizm potrzebuje dostawy energii. Okazuje się, że o odporność można w sposób skuteczny zadbać domowymi sposobami. Warto zatem przyjrzeć się im nieco bliżej.

Sposoby na utrzymanie odporności

Spadek odporności – powody

Na osłabienie odporności ma wpływ wiele kwestii, w tym choroby przewlekłe. Chodzi między innymi o wszelkiego rodzaju alergie oraz astmę, które w sposób znaczny upośledzają funkcjonowanie układu oddechowego. Duże znaczenie ma również miejsce zamieszkania, jeżeli jest to duże miasto, spaliny z pojazdów mechanicznych mogą powodować spadek odporności. Istnieje wiele dowodów na to, że przebywanie na świeżym powietrzu, wśród zieleni, w spokojnych miejscach podnosi jakość życia. W tym również odporność na choroby. Niekorzystne dla zdrowia jest także przebywanie w mocno nagrzanych lub wychłodzonych pomieszczeniach. Należy znaleźć w tym zakresie przysłowiowy złoty środek. Obniżenie odporności może także wynikać z czynników zewnętrznych, czyli na przykład prowadzonego trybu życia oraz kondycji psychicznej. Czasami wpływają one na pogorszenie stanu zdrowia.

W jaki sposób wzmocnić odporność?

Utrata odporności zwiększa ryzyko zachorowania, dlatego należy temu przeciwdziałać różnymi sposobami. Jeżeli pojawiają się chroniczne zmęczenie, zmiany na skórze, lub w jamie ustnej może to oznaczać obniżenie odporności. Pomocne mogą okazać się zioła oraz algi, które zapobiegają gromadzeniu się bakterii w organizmie. Właściwości wzmacniające ma również czarny bez – źródło witamin A, C oraz wielu minerałów. Podobnie działa owoc dzikiej róży, aronia, acerola oraz korzenie żeń-szenia. Ten ostatni skutecznie dodaje dużo energii każdego dnia. Z domowych sposobów na podniesienie odporności znany jest jeszcze czosnek. Ten naturalny antybiotyk stosuje się od wielu lat, a wszystko za sprawą jego prozdrowotnych właściwości. Zdawały sobie z nich sprawę nasze babcie – warto docenić ten składnik i dzisiaj.