Owoce morza - wiedza w pigułce
Kraków Patrycja Małek - 30-07-2021

Owoce morza - wiedza w pigułce

Owoce morza mają wyjątkowy, charakterystyczny smak. Jednych zachwycają, innych wręcz przeciwnie. Miłośnicy krewetek czy ośmiorniczek upatrują w nich przede wszystkim ogromnych możliwości kulinarnych, które stanowią doskonały pretekst do spędzenia wieczoru w gronie rodziny czy znajomych. Co warto wiedzieć o owocach morza?

Rodzaje

Owoce morza to bezszkieletowe zwierzęta morskie, które można podzielić na trzy grupy:

  • Skorupiaki – nazwa oznacza, że owoce te mają skorupę pokrywającą ciało. W tej grupie znalazły się homary, krewetki i kraby
  • Małże – można poznać je po tym, że ich ciało schowane jest w muszli. Są to na przykład mule, ostrygi, muszle Św. Jakuba
  • Głowonogi – w tej grupie znajdują się owoce, które nie posiadają pancerza: kalmary i ośmiornice

Walory zdrowotne

Owoce morza pochodzą z czystych wód, dzięki czemu zawierają cenne składniki odżywcze. Stanowią przede wszystkim bogate źródło białka. Mają niską wartość kaloryczną oraz niewielką zawartość tłuszczu – zawierają jedynie te, które uważane są za najzdrowsze, czyli kwasy omega-3. W owocach morza znajduję się sporo witamin z grupy B, selen, cynk, fluor, a także żelazo, wapń i magnez.

Spożywanie owoców morza przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Wzmacniają układ odpornościowy i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, działając profilaktycznie. Wysoka zawartość cynku w ostrygach ma działanie pobudzające. Z tego właśnie powodu uważa się je za afrodyzjak.

Owoce morza - wiedza w pigułce

Jak przyrządzać?

Owoce morza stanowią nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej, lecz dania te coraz częściej trafiają na stoły w innych krajach europejskich. Owoce morza odważnie figurują w menu polskich restauracji, również coraz chętniej rodacy przyrządzają je samodzielnie w swoim domu.

Jak przyrządzać owoce morza? Sposobów na ich przygotowanie jest wiele. Można je gotować, dusić, smażyć, wędzić, piec w piekarniku lub na ruszcie. Stanowią znakomity dodatek do makaronów i ryżu, lecz świetnie sprawdzają się także jako samodzielne danie.

Przygotowanie poszczególnych owoców morza nie jest trudne. Mięso zwierząt morskich jest bardzo delikatne, dlatego też obróbka cieplna nie wymaga zbyt wiele czasu. Owoce morza dobrze smakują przygotowywane na bazie białego wina z dodatkiem czosnku czy w zalewie zrobionej ze śmietanki.

Jedzenie owoców morza

Spożywanie gotowych potraw zawierających krewetki czy małże może być nieco problemowe. Na szczęście to chwilowy kłopot jedynie początkujących amatorów.

Krewetki należy zjeść po uprzednim oderwaniu głowy, rozcięciu grzbietu i usunięciu jelita (wygląda jak czarna nitka). Kalmary wyśmienicie smakują panierowane w bułce tartej. Z kolei mule należy spożywać, wyciągając mięso z muszli za pomocą widelca. Nieco bardziej kłopotliwe jest jedzenie ostryg. Muszlę należy podważyć nożem w miejscu jej zaokrąglenia i łączenia, doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Następnie należy przechylić muszlę w taki sposób, aby jej zawartość wraz z przyprawami spłynęła prosto do ust.

Partnerem materiału jest Fish House Seafood - restauracja z owocami morza Kraków.